Matschema och inköpslistor

För att minska svinn och kostnader för mat så kan man skapa några matscheman med tillhörande inköpslista. Det underlättar att ha några stycken så man kan välja den som verkar bäst just för den kommande veckan. På så sätt så kan man alltid handla rätt mängd samt se till att handla för en hel vecka på en gång. Fördelen med listor är att man lättare kan undvika spontanköpen i butiken samt att man inte glömmer en viktig ingrediens och tvingas åka tillbaka till butiken igen som i sin tur leder till fler spontanköp. Jag har minskat mina matkostnader väsentligt genom detta.

Matschemat lägger jag in i min Google Kalender så att jag enkelt kan se vad som jag tänkt att vi ska äta just den dagen. Schemat inkluderar frukostar, lunchlådor, middag och mellanmål för en vecka. Lunchlådorna bruka jag planera så att jag lagar lite extra vid en middag så det blir en eller två lådor över att frysa in. Jag har också anpassat matschemat efter de dagar då vi har kvällsaktiviteter. Inköpslistorna är sedan anpassade efter hur många portioner som kommer att behövas (tex två middagar och en matlåda). I perioder så har jag utmanat mig själv och gjort matlistor där en måltid inte får kosta mer än t ex 25 kr. Då tvingas man tänka till ett extra varv på vilka ingredienser man väljer. En veckas mat kostar för två personer 560 kr inkl mellisar. Om man jämför den kostnaden med att en person annars lätt spenderar samma summa bara på att gå ut och äta lunch i Stockholm och man kan lätt sparar tusenlappar som kan användas till annat kul som att tex resa, gå på teater eller musikal osv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s